Svenska bilmärken

Vad finns det för populära svenska bilmärken?

Sverige är inte riktigt känt för alla sina bilar. Det skulle man kunna säga att Tyskland är till exempel, som har massor med olika bilmärken som är stora över hela världen. Sverige har lyckats producera fram några bilmärken som vart stort över hela världen. Dock gick ett av dem i konkurs för inte så länge sen. Du vet säkert vilket bilmärke vi snackar om vid det här laget. Saab AB, som i början var Scania och Scania finns fortfarande kvar som lastbilstillverkare. De är en av världens främsta lastbilstillverkare och har sitt huvudkontor i förorten Södertälje som ligger ca 3 mil utanför Stockholm som är Sveriges huvudstad. Det finns även ytterligare en biltillverkare som kommer från Sverige men numera ägs av kineser. Det är givetvis Volvo. Saab och Volvo är de två största biltillverkarna från Sverige och har lyckats komma ut i den globala marknaden på ett riktigt bra sätt. Volvo har bland annat en reklam som gick på tv förut där Zlatan är med och pratat. De vill symbolisera att Volvo är en svensk bil och i reklamerna visar de att Volvo är en bil anpassad för det svenska klimatet. Det innebär mycket snö, halka på vägarna främst.

 

Vad finns de för andra bilmärken från Sverige?

Volvo och Saab är inte de enda bilmärkena från Sverige. Det finns även andra mindre märken fast de är givetvis inte lika kända som de två förstnämnda. Allvevo är ett exempel på ett svenskt bilmärke som inte är så uppmärksammat. Det var en cykel och bil tillverkare som höll hus i Landskrona. Han var alltså inte utspridd över hela Sverige ens utan han höll hus i Skåne och är endast känd och omtalad i dem trakterna. Ett exempel på ett annat svenskt bilmärke som inte är så stort är Hult Healey. Han som grundade märket hette Mats Svanberg och bodde i Hult, därav namnet. Detta märket var som störst på senare 1900-tal.

 

Vad har svenska bilmärket betytt för Sverige?

Har de svenska bilmärkena betytt något speciellt för Sverige? Som har fått Sverige att bli rikare? Som oljan gör Norge rikare till exempel. Faktum är att de är inte en jätte stor faktor, men givetvis har Sveriges bilindustri betytt en viss del. Framför allt när det kommer till Saab och inte minst Volvo. Saab skulle man kunna säga var lite mer förr i tiden med tanke på att märket inte längre finns utan att det har gått i konken. Givetvis finns bilarna kvar och man kan se de på vissa platser. Men de blir allt färre eftersom det är svårt att serva bilarna och hitta reservdelar om något har gått sönder. Dock går det väldigt bra för Volvo. Folk runt om i världen inom bil-branschen tänker på Sverige när de hör Volvo och tvärt om. Det har givetvis gett Sverige en viss status. Sedan affären med Kina när Kina köpte upp Volvo fick även Sverige mycket uppmärksamhet runt om i världen av bilföretag.